Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον "Καλλικράτη"

EΠΙΚΑΙΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον "Καλλικράτη"

Πρέπει να ανησυχούν οι δήμαρχοι για τους πόρους;
1. Θα υπάρξουν συνέπειες στην οικονομία από τον Καλλικράτη;
Βάσει των εκτιμήσεων, το πρόγραμμα Καλλικράτης αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη:
1. Θα μειώσει το σύνολο των χρηματοροών προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
2. Τίθενται κανόνες και έλεγχοι, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα υπερδανεισμού τόσο στους δήμους, όσο και τις περιφέρειες,
3. Η οργάνωση των νέων Δήμων και των Περιφερειών, τους παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής διατύπωσης, ωρίμανσης και υλοποίησης έργων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απορροφητικότητα και κατά συνέπεια να μειώνονται τα διαφυγόντα έσοδα τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας των Δήμων και των επιχειρήσεων τους, αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τέλος,
5. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται σχετικά με τους ελέγχους, κανόνες, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών, αποτελούν εχέγγυο για την εξυγίανση των σχέσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε τοπικό επίπεδο και τον επανακαθορισμό τους σε υγιείς βάσεις.

2. Θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος και θα αναγκαστεί να μετακυλήσει τα βάρη τους στους Δημότες;
ΟΧΙ. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Ήταν πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ένα σταθερό ποσοστό από τους φόρους που πληρώνουν οι κάτοικοι ενός Δήμου να αποδίδονται στον ίδιο τον Δήμο, ώστε να πάψει η εξάρτηση , η έκτακτη επιχορήγηση ανάλογα με τις φιλίες του εκάστοτε Δημάρχου και του Υπουργού.
Τα έσοδα των νέων Δήμων είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) οι οποίοι προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού:
α) το 20% των συνολικών εσόδων των ετήσιων εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.).
β) το 12% των συνολικών εσόδων των ετήσιων εισπράξεων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).
γ) τ ο 5 0% τ ων σ υνολικών ε σόδων τ ων ε τήσιων ε ισπράξεων α πό τ ο Φ όρο Α κίνητης Περιουσίας.

3. Πρέπει να ανησυχούν οι δήμαρχοι για τους πόρους; 
Η κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων, που μεταβιβάζονται από το δεύτερο βαθμό, έχει ληφθεί υπόψη στους πόρους της. Πέραν όμως από αυτό έχει εξασφαλιστεί και η εγγύηση της δυνατότητας να αυξηθούν οι πόροι αυτοί στην περίπτωση που η αναλυτική κοστολόγηση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του Καλλικράτη – με συμβολή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης - καταλήξει ότι απαιτείται προσαύξηση. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ το ποσοστό συμμετοχής του κράτους και της αυτοδιοίκησης διατηρείται ως έχει, ενώ για το ύψος του υπάρχει δέσμευση ότι θα κινηθεί στο ύψος του ΘΗΣΕΑ. Στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» έχουν ενταχθεί και σημαντικοί πόροι από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» οι οποίοι θα αξιοποιηθούν προς όφελος της αυτοδιοίκησης.

4. Τα χρήματα που προβλέπονται από τα ποσοστά των φόρων, φτάνουν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των δήμων; 
Καμία αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κι αυτό είναι αποτυπωμένο και στο νομοσχέδιο του “Καλλικράτη”. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία οι πόροι της αυτοδιοίκησης όχι μόνο είναι ακριβοδίκαια υπολογισμένοι αλλά ακριβώς επειδή συνδέονται με δυναμικούς φόρους – όπως ήταν άλλωστε και το πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης – είναι ικανοί να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οικονομική βιωσιμότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου